Skip to content
Home » Blog » Essentiële Ontwerptips voor het beste 3D print resultaat

Essentiële Ontwerptips voor het beste 3D print resultaat

Fused Deposition Modeling (FDM) 3D-printen is een van de meest gebruikte technologieën vanwege haar toegankelijkheid en veelzijdigheid. Echter, het effectief ontwerpen voor FDM vereist specifieke aandacht om het gewenste resultaat te verkrijgen. Hier onderstaand zijn enkele cruciale tips voor het optimaliseren van jouw ontwerpen voor FDM 3D-printing, zodat onze 3D print service niet teleurstelt 🙂

1. Gebruik Chamfers in Plaats van Fillets

FDM-printers hebben moeite met het produceren van scherpe hoeken en rondingen. Het gebruik van chamfers (schuine kanten) in plaats van fillets (ronde hoeken) helpt om overhangende hoeken te verminderen. Schuine kanten zorgen voor een geleidelijke overgang tussen oppervlakken, waardoor de kans op vervorming en onnauwkeurigheden tijdens het printen afneemt.

2. Ontwerp met Geschikte Toleranties

Bij FDM 3D-printen is krimp een belangrijk fenomeen om rekening mee te houden. Wanneer het gesmolten plastic afkoelt, krimpt het enigszins, wat kan leiden tot maatveranderingen en vervormingen in je ontwerp. Het is daarom cruciaal om bij het ontwerpen toleranties in overweging te nemen die deze krimp compenseren. Begrijp de krimpeigenschappen van het materiaal dat je gebruikt en voeg voldoende speling toe aan je ontwerpen om dimensionele nauwkeurigheid te behouden na het printen. Een goede richtlijn is om toleranties van ongeveer 0,2 – 0,5 mm toe te passen, afhankelijk van de grootte en precisie van het ontwerp.

3. Ondersteuningsstructuren Minimaliseren

FDM-printers vereisen soms ondersteuningsstructuren om overhangende delen te ondersteunen tijdens het printproces. Probeer ontwerpen te minimaliseren die uitgebreide ondersteuning nodig hebben, omdat deze structuren achteraf verwijderd moeten worden en mogelijk sporen achterlaten op het printoppervlak. Een overhangshoek van maximaal 50 graden is zonder ondersteuningen te printen.

4. Optimaliseer de Oriëntatie van je Ontwerp

De printoriëntatie is cruciaal voor het behalen van de beste resultaten met FDM-printen. Experimenteer met verschillende oriëntaties om de mechanische eigenschappen te verbeteren en de behoefte aan ondersteuningsmateriaal te verminderen. Een slimme oriëntatie kan de sterkte van je ontwerp vergroten en oppervlakteafwerking verbeteren. Plaats het zichtvlak van je ontwerp op het printerbed om gebruik te maken van textuurplaten. Deze textuur kan resulteren in esthetisch aantrekkelijke oppervlakken of specifieke structuren die anders niet mogelijk zouden zijn. Wij hebben gladde platen maar ook satin-finish of poedercoat-finish op de onderlaag.

5. Problemen met Ronde Gaten bij Horizontaal 3D-Printen

Bij het horizontaal 3D-printen van ronde gaten kunnen zich specifieke uitdagingen voordoen. Wanneer een ronde opening of gat in een ontwerp horizontaal wordt geprint (dus parallel aan het bouwoppervlak van de printer), bestaat het risico dat de ronde vorm niet nauwkeurig wordt behouden en inzakt tijdens het printproces.

Deze inzakking kan optreden vanwege de natuurlijke structuur van Fused Deposition Modeling (FDM) 3D-printers. De gesmolten kunststof wordt laag voor laag afgezet, en bij het printen van overhangende delen, zoals ronde gaten, hebben de nog vloeibare lagen de neiging om te vervormen of in te zakken voordat ze volledig zijn uitgehard.

Dit kan resulteren in onnauwkeurige gaten met een onregelmatige vorm, die mogelijk niet de gewenste diameter of consistentie hebben. De vervorming kan ook leiden tot moeilijkheden bij het plaatsen van bouten, assen of andere componenten die in deze gaten moeten passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *